«Λογισμικό Ζωής» στην εποχή του Κυβερνοχώρου
«Λογισμικό Ζωής» στην εποχή του Κυβερνοχώρου

Γράφει ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου

Η κυριαρχία της τεχνολογίας, μέσω των αντίστοιχων (τεχνολογικών) εξελίξεων και καινοτομιών, που σημειώθηκε στην πρόσφατη ιστορική ανθρώπινη πραγματικότητα φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με την ίδια την τεχνολογία (ως σύνολο).

15 Νοέ. 2023
Ένα χάπι μπορεί να σκοτώσει

«Ένα χάπι μπορεί να σκοτώσει» (“One pill can kill”). Είναι το όνομα της καμπάνιας που ξεκίνησε η αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) το Σεπτέμβριο του 2021. Πρόκειται για μια εκστρατεία που σκοπό έχει να ενημερώσει ένα δίκτυο φορέων και ατόμων για την Φαιντανύλη, ένα συνθετικό ναρκωτικό που μαστίζει την αμερικανική κοινωνία.

30 Αύγ. 2023
Πολλοί μύθοι και μία αλήθεια για τη κάνναβη

Η κάνναβη προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa. Συνήθως καταναλώνεται ο αποξηραμένος ανθός, με μορφή που είναι γνωστή ως μαριχουάνα ή χόρτο. Σημαντικότερη και ισχυρά ψυχοδραστική ουσία που περιέχει η κάνναβη είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) ...

05 Μάι. 2022
Παράγοντες που επηρεάζουν και μπορεί να οδηγήσουν στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

Η χρήση ή κατάχρηση των ναρκωτικών από κάποιον δεν είναι αποτέλεσμα ενός παράγοντα ή μιας συγκεκριμένης κατάστασης που εάν αποτρέψουμε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε το άτομο αυτό .Δεν εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή κάποιου , ούτε κάποιος αποφασίζει ότι από αύριο θα κάνει χρήση. Θα λέγαμε ότι τα στοιχεία που οδηγούν εκεί μάλλον αναπτύσσονται από την παιδική-εφηβική ηλικία..

28 Απρ. 2022
Η σωματική άσκηση ως μέσο βελτίωσης των γνωστικών λειτουργιών σε υγιείς και κλινικούς πληθυσμούς

Είναι ευρέως αποδεκτό, ότι η σωματική άσκηση προσφέρει οφέλη στις γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου (Pascoe et al., 2020) και χρησιμοποιείται πλέον ως μέτρο πρόληψης της υποτροπής σε εθιστικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να αυξάνεται το επιστημονικό ενδιαφέρον για τον ρόλο της άσκησης στη θεραπεία των ατόμων που έχουν εθιστεί σε ψυχοδραστικές ουσίες..

18 Απρ. 2022
Η διάθεση φαρμάκων στον Κυβερνοχώρο και το θεσμικό πλαίσιο. Ποτέ δεν είναι αργά…

Η δημόσια υγεία αποτελεί ένα βασικό στοιχείο ανάπτυξης και βιωσιμότητας κάθε κοινωνίας σε κάθε βήμα της. Στη σημερινή διασυνδεδεμένη πραγματικότητα, της πανδημικής και μεταπανδημικής εποχής, το αγαθό αυτό αποκτά μια επίκαιρη και μοναδική αξία καθόσον είναι πιο ορατή όσο ποτέ η ευαλωτότητα από μια σειρά κινδύνων και προκλήσεων...

11 Απρ. 2022
Η «φυλακή» της πανδημίας

Για έναν «αόρατο πόλεμο» κάνει λόγο η γνωστή εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου, αναλύοντας μερικές από τις βασικές παραμέτρους που οδηγούν στην έξαρση της βίας και εγκληματικότητας. «Ο καθένας βίωσε τον δικό του Κορυδαλλό, τη δική του φυλακή» ..

20 Μάρ. 2022
Ναρκωτικά & Κυβερνοχώρος

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) έφερε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα μας, αλλαγές τις οποίες δεν είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα σε προηγούμενες ιστορικές στιγμές της...

12 Μάρ. 2022
Συνιστώσες που επηρεάζουν την ενδοοικογενειακή βία

Η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών θεωρείται αιτιολογικός παράγοντας αναφορικά με την πρόκληση οικονομικών και συναισθηματικών προβλημάτων στην οικογένεια.

12 Μάρ. 2022