Παιδιά κοντά στον Αθλητισμό. Νέοι μακριά από επικίνδυνα στέκια

02 Απρ. 2024
Παιδιά κοντά στον Αθλητισμό. Νέοι μακριά από επικίνδυνα στέκια

Ξεκινώντας το ταξίδι της ζωής, η πρώτη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, είναι η στιγμή της γέννησής μας. Είναι η «ιερή» ώρα όπως λέγεται, που σηματοδοτεί την έναρξη του προσωπικού μας βίου. Μελέτες έχουν δείξει πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές από τον πρώτο κιόλας μήνα της ύπαρξής μας η σχέση με τους γονείς μας συμβάλλει θετικά ή αρνητικά στην διαμόρφωση της ψυχοσυναισθηματικής και οργανικής μας υγείας.
Οι πρώτες αξίες της ζωής θα δοθούν από την οικογένεια. Η Αγάπη, ο Σεβασμός, η Αποδοχή, η Εν Συναίσθηση, η Φροντίδα, η Ασφάλεια, η Προστασία. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι που θα βάλουν τα θεμέλια μιας υγιούς στάσης ζωής και καθαρής αντίληψης με στόχο την ομαλή μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Εφόδια που θα καθορίσουν σημαντικά και τον τρόπο αντιμετώπισής τους απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Καθώς και της πνευματικής, ψυχικής, συναισθηματικής και κοινωνικής τους πορείας. Ωστόσο το καλύτερο παράδειγμα δίνεται μέσα από τις πράξεις των ίδιων των γονέων και τη συνολική εικόνα που αφομοιώνουν τα παιδιά.
Στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την επιμόρφωση και την γνωστική ανάπτυξη θα ενισχυθεί ο ρόλος της κοινωνικοποίησης των μαθητών μέσα από πολλαπλές δραστηριότητες και δημιουργικές ασχολίες. Θα καλλιεργηθούν θεμελιώδεις αρχές για δια βίου μάθηση και άθληση και επιπλέον αξίες όπως της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του θεμιτού συναγωνισμού κλπ.
Είναι όμως γεγονός ότι στις μέρες έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα τόσο ο θεσμός της οικογένειας όσο και της σχολικής κοινότητας. Οι όποιες δυσκολίες της καθημερινότητας, το κυνήγι της επαγγελματικής αποκατάστασης, η κοινωνία της ύλης, η κακή χρήση των social media, τα λανθασμένα πρότυπα, βομβαρδίζουν συστηματικά τους νέους και τα παιδιά, χάνοντας πολλές φορές το νόημα της ζωής.
Σε αυτό το σημείο ο Αθλητισμός είναι αυτός που ανοίγει στο παιδί δρόμους υγιούς εκτόνωσης και απασχόλησης. Αποτελεί τη ασφαλέστερη διέξοδο και το απομακρύνει από επικίνδυνα στέκια. Η ενασχόληση με τα Σπορ και την Άθληση αποτελεί την καλύτερη επένδυση που θα το θωρακίσουν με επιπλέον αξίες βασισμένες στην αθλητική συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης και ζωής. Είναι πρωτίστως το μέσο που θα εναρμονίσει το σώμα, με τη ψυχή και το πνεύμα.
Θα αναζητήσεις τον εαυτό σου και θα έχεις τη δύναμη να μη χάνεις το κέντρο σου. Είναι η διαδικασία που θα σκληραγωγηθείς. Θα πέσεις, θα αγωνιστείς, όχι για το μετάλλιο αλλά για την ικανοποίηση της συμμετοχής. Είναι που εσύ ο ίδιος θα αγαπήσεις τον εαυτό σου σεβόμενος το δώρο της ζωής που σου δόθηκε. Είναι που κάθε κύτταρο σου αναζωογονείται, η διεργασία που βελτιώνει τις οργανικές λειτουργίες. Το μοναδικό φυσικό φάρμακο που ανεβάζει τη ψυχική διάθεση, οξυγονώνει τον εγκέφαλο και σκέφτεσαι πιο θετικά. Γίνεσαι μαχητής, απελευθερώνεις συναισθήματα, φωτίζει ο νους.
Στο πλαίσιο μιας τέτοιας καθημερινότητας αυτά τα παιδιά, οι αυριανοί ενήλικες έχουν αποκτήσει υγιείς συνήθειες, ανάλογες παρέες και καθαρότερο τρόπο σκέψης. Ο χρόνος που αφιερώνουμε για τα παιδιά μας σε χώρους άθλησης, η διαρκής επικοινωνία, η διακριτική «παρακολούθηση» αντιδράσεων, η προπόνηση, τα μικρά ή μεγάλα παιχνίδια, οι επιδείξεις αγώνων και τουρνουά, τα ταξίδια, οι φιλίες και ότι συνθέτει αυτήν την διαδικασία είναι το αποτύπωμα που αφήνουμε στην συνείδησή τους. Όταν μεθαύριο αναλάβουν τα ινία διαχείρισης του χρόνου τους, αντί να σπαταλάνε ανούσιο χρόνο στις πλατείες και στις καφετέριες και να είναι επιρρεπείς σε ουσίες και κακές παρέες θα προτιμήσουν να είναι κοντά στις καθημερινές υγιείς ενασχολήσεις τους.
Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς και πολιτεία και να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τον αθλητισμό από τα πρώτα νηπιακά βήματα. Εκεί τίθενται οι βάσεις. Προηγείται η αγάπη για τη συμμετοχή στον αθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός είναι μία άλλη ειδική κατηγορία που έπεται για όσους το επιθυμούν. Να μην αποκλείουμε κανένα παιδί, οφείλουμε να τους δώσουμε με τον καλύτερο τρόπο κίνητρα για δια βίου άσκηση και συμμετοχή.
Είναι ζήτημα Φιλοσοφίας Ζωής, αυτοβελτίωσης σε όλα τα επίπεδα και όχι η επιδίωξη επιδόσεων και ρεκόρ. Ας εστιάσουμε σε αυτό το κομμάτι, ας τα ενθαρρύνουμε για οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης, χωρίς πίεση και ας γίνουμε κοινωνοί του ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ στα χνάρια του πολιτισμού των προγόνων μας ως ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΩΓΗΣ και ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Μαρίνα Αθανασίου

Καθηγήτρια Αθλητικής Επιστήμης & Φυσικής Αγωγής
Ειδικός της Άσκησης & Υγείας // Διοίκηση στα Σπορ