Ιωάννης Ραχωβίτσας

Ιωάννης Ραχωβίτσας

Αντιστράτηγος ε.α. - Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας – Πρόεδρος του Ινστιτούτου P.A.D.A. - Αντιναρκωτική Δράση

Γεννήθηκε το έτος 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας. Tο έτος 1973 εισήχθη στην Σχολή Yπαξιωματικών της Ελληνικής Χωροφυλακής. Το έτος 1979 εισήχθη στην Σχολή Αξιωματικών, από την οποία αποφοίτησε το 1982. Tα έτη 1982-1986 τοποθετήθηκε και υπηρέτησε στη Δ/νση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Tα έτη 1986 - 2006 τοποθετήθηκε και υπηρέτησε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, όπου από το 2003 έως το 2006 ήταν ο Διευθυντής της. Tον Μάρτιο του 2006 προήχθη σε Tαξίαρχο και υπηρέτησε διαδοχικά ως Διευθυντής στην Α.Δ. Ευβοίας και ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου. Tον Mάρτιο του 2008 προήχθη σε Yποστράτηγο και υπηρέτησε διαδοχικά ως Γενικός Aστυνομικός Διευθυντής, στην Στερεά Ελλάδα και Γ.A.Δ. Αττικής (Αττικάρχης). Tον Nοέμβριο του 2009 προήχθη στον βαθμό του Aντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στην θέση του Yπαρχηγού της EΛ.AΣ. μέχρι τον Oκτώβριο του 2011, όταν και αποστρατεύτηκε, διατηρώντας τον τίτλο του Eπιτίμου Yπαρχηγού της EΛ.AΣ. Tον Iανουάριο του 2012 προσλήφθηκε από την D.E.A. (Drug Enforcement Administration) των H.Π.Aμερικής, όπου παρείχε τις εμπειρίες του μέχρι τον Μάρτιο 2020. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης-Επιμόρφωσης Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Προϊσταμένων Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Ακαδημίας του DEA (Washington , USA ), στην Αστυνομική Ακαδημία της Ρηνανίας (Γερμανία) και σε διάφορα σεμινάρια στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.

  • Είναι πτυχιούχος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια Συνέδρια της DEA στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική, σε Διεθνή συνέδρια της Europol , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.
  • Ήταν για σειρά ετών τακτικός καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Μετεκπαίδευσης - Επιμόρφωσης Στελεχών και σε άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ελληνικής Αστυνομίας, από το έτος 1993.
  • Είναι από τα στελέχη που ίδρυσαν το 1989 την Ένωση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος των Αστυνομικών.
  • Έχει λάβει μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (εντοπισμού και εξάρθρωσης διεθνών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών, σύλληψης Πάσσαρη στη Ρουμανία, ως επικεφαλής της επιχείρησης στα Ζωνιανά Κρήτης κ.α.).
  • Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός, της Ομάδας ΔΕΛΤΑ το 2009 ως Αττικάρχης και της Ομάδας ΔΙΑΣ το 2010 ως Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
  • Eίναι έγγαμος από το 1980 και έχει δύο κόρες.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας για έξοχες πράξεις ανδραγαθίας σε ένοπλες συμπλοκές με κακοποιούς, με τον Αστυνομικό Σταυρό του Σώματος για εξάρθρωση υπερατλαντικού κυκλώματος εισαγωγής και εμπορίας στην Αμερική και Ευρώπη τόνων κοκαΐνης και με δεκάδες ηθικών αμοιβών.