Αθανάσιος Ντούνης

Αθανάσιος Ντούνης

Επιτ. Υπαρχηγός ΛΣ Αντιναύαρχος ε.α Πρώην Διευθυντής Δίωξης Ναρκωτικών Λιμενικού Σώματος – Μέλος P.A.D.A.

Γεννήθηκε στο Κορωπί Ν. Αττικής. Το 1988 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως στη Διεύθυνση Ασφαλείας και στη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων & Ειδικών Μονάδων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στα Κεντρικά Λιμεναρχεία Πειραιά, Ελευσίνας και Ραφήνας, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου και στη Λιμενική Αρχή Καρύστου, ως Λιμενάρχης καθώς και σε πλοία ανοικτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ως Κυβερνήτης. Το έτος 2012 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου. Στις 24-03-2014 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου και τοποθετήθηκε Επόπτης στη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου και στη Διεύθυνση Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων με παράλληλα καθήκοντα Βοηθού Διευθυντού Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης. Το έτος 2015 τοποθετήθηκε Διοικητής της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα την Καβάλα. Στις 18-03-2016 προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. και του ανατέθηκαν καθήκοντα Διοικητή της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Πειραιά. Το έτος 2017 τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Στις 30-03-2018 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι τον Μάρτιο του 2019, όταν και αποστρατεύτηκε, διατηρώντας τον τίτλο του Επιτίμου Υπαρχηγού του Λ.Σ. - EΛ.AΚΤ. Tον Μάιο του 2020 προσλήφθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου και παρείχε τις υπηρεσίες του μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με δίπλωμα Πλοιάρχου Γ’ τάξης.
Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης - Επιμόρφωσης Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Προϊσταμένων Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της D.E.A. και έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και εξειδικευμένων σεμιναρίων στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. σε θέματα Ναρκωτικών, Αντιτρομοκρατίας, Διερεύνησης Σκηνής Τρομοκρατικού Εγκλήματος, Ασφάλειας Ζωτικών Εγκαταστάσεων, Βομβιστών Επίθεσης Αυτοκτονίας, Συνοδών Σημαντικών Προσώπων και Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων - Εφαρμογή Κώδικα I.S.P.S.
Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια Συνέδρια για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Καταπολέμηση της Διακίνησης Ναρκωτικών στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Ρωσία κ.α. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο καθώς έχει αναλάβει ειδικές επιχειρήσεις εντοπισμού και εξάρθρωσης διεθνών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών και λαθρεμπορίου τσιγάρων με παρεπόμενες κατασχέσεις πλοίων και τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση συναθροίσεων - συγκεντρώσεων και την αποκατάσταση της τάξης, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και διεξαγωγή επιχειρήσεων για συνοδείες εν πλω σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Έχει διατελέσει καθηγητικό προσωπικό στις Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Του έχουν απονεμηθεί το Ναυτικό Μετάλλιο Β’ τάξεως για εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών, όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του Παράσημα, Μετάλλια και Διαμνημονεύσεις, ευαρέσκεια από τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα για εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίου τσιγάρων και δεκάδες ηθικών αμοιβών από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.