Ναρκωτικά & Κυβερνοχώρος
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) έφερε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα μας, αλλαγές τις οποίες δεν είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα σε προηγούμενες ιστορικές στιγμές της.
Ο αντίκτυπος των εξελίξεων αυτών είναι ορατός στις καθημερινές μας πρακτικές είτε αφορά την επικοινωνία μας (ειδικότερα με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) είτε τις διάφορες συναλλαγές μας (αγορά διαφόρων προϊόντων, τρόπος πληρωμής των αγορών μας, πρόσβαση σε πηγές γνώσης, κα), διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό τη ζωή μας και αναβαθμίζοντας την ποιότητά της.
Ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή ανέδειξε και μια σειρά από προβλήματα προϊόν της υπάρχουσας κοινωνικοοικονομικής ανισότητας όπως το υπάρχον ψηφιακό και τεχνολογικό χάσμα, όπου διαπιστώνεται αφενός ότι ένα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι ακόμη συνδεδεμένο κι αφετέρου ότι οι χρήστες των ΤΠΕ δεν είναι στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια αφετηρία.
Την πραγματικότητα αυτή εκμεταλλεύονται και διάφορες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που διαπράττουν διάφορα αδικήματα μέσα στον Κυβερνοχώρο (την συνδεδεμένη πραγματικότητα δισεκατομμυρίων συσκευών (κυρίως κινητών συσκευών) και δισεκατομμυρίων χρηστών) σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθόσον το διαδίκτυο έχει ενώσει όλα τα σημεία.
Η ανάπτυξη της γκρίζας οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων αγορών όπου διακινούνται παράνομα προϊόντα όπως οι εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά) και φάρμακα, αλλά και όπλα και κάθε μορφής παράνομων προϊόντων θέτει την οργανωμένη κοινωνία (μέσω των κρατών και των οργανισμών που την συγκροτούν) μπροστά σε μια πολύ σημαντική πρόκληση.
Ανώνυμες αγορές όπως «ο δρόμος του Μεταξιού» («Silk Road”) στο σκοτεινό διαδίκτυο (Darknet) αποτελούν μια διαρκή πρόκληση στις αρχές που καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών, το οποίο έχει καταστροφικές συνέπειες για την κάθε κοινωνία (και ειδικότερα για τον μέλλον της κάθε κοινωνίας που είναι τα παιδιά της).
Το φαινόμενο αυτό όπως έχει μετεξελιχθεί μέσα από τη μετασχηματιστική πορεία των κοινωνιών μας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών επιβάλλει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση και προετοιμασία αφενός στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των αρμοδίων κρατικών οντοτήτων κι αφετέρου (και κυρίως) την ευαισθητοποίηση, μέσω της υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινωνίας, και συγκεκριμένα των παιδιών και των γονέων.
Υπεύθυνη ενημέρωση σημαίνει πρόληψη και ευαισθητοποίηση, η οποία μπορεί να περιορίσει και γιατί όχι να εξαλείψει ένα φαινόμενο που απασχολεί εδώ και πολλά χρονιά την ανθρωπότητα και λαμβάνει άλλες διαστάσεις σήμερα.
Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σήμερα θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων δεξιοτήτων που έχουν σχέση ευρύτερα με εξειδικευμένες οπτικές γύρω από την υγεία και την υγιεινή, την ανάδειξη χειρισμών κρίσιμων καταστάσεων και τρόπων αντιμετώπισης περιπτώσεων που μπορεί να καταστούν μοιραίοι για την τύχη καθενός μέλους μιας κοινωνίας (και ειδικότερα των παιδιών).
Η προτεραιοποίηση ή μη της επιλογής μιας υπεύθυνης και ουσιαστικής ενημέρωσης ανήκει στην κάθε κοινωνία ξεχωριστά ως μια επιλογή για την επόμενη μέρα της.
Γεώργιος Παπαπροδρόμου - Υποστράτηγος ε.α.
Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ
Ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος