Ιωάννης Παπαδάτος

Ιωάννης Παπαδάτος

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρώην Βουλευτής – Μέλος P.A.D.A.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νευρολόγος –Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής, ομότιμος Καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας και Ψυχικής Υγιεινής Ε.Κ.Π.Α.
Είναι Ψυχιατρικός Πραγματογνώμων της Εισαγγελίας Αθηνών και υπήρξε Τακτικός Καθηγητής Δικαστικής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, ιδρύοντας 40 νέες υπηρεσίες πανελλαδικά. Επίσης, υπήρξε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. Είναι επιστημονικός και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και του Προγράμματος Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και έχει ιδρύσει 3 μονάδες Ψυχοθεραπείας στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Έχει τιμηθεί για την επιστημονική και πολιτική του δράση από το Ε.Κ.Π.Α.
Υπήρξε βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συνέδρια. Μεταξύ των βιβλίων του, έχει εκδοθεί και το βιβλίο του «Ναρκωτικά και εφηβεία».